Vacature Participatieadviseur Aardgasvrij

Participatieadviseur Aardgasvrij in Nieuwerkerk Ad Ijssel

 • Voorlichting en communicatie
 • 36 - 36 uur
 • HBO

Aantal uur: 36 uur per week
Salaris: tussen € 3.558,- en € 5.247,- (schaal 10 - obv 36-urig dienstverband)
Contract: 1 jaar met uitzicht tot vastdienstverband
Reageren voor: 5 april

Gaat jouw hart sneller kloppen van het thema Duurzaamheid? Vind je het leuk en een uitdaging om de gemeente Zuidplas verder op de kaart te zetten op het gebied van duurzaamheid? Wil jij inwoners en ondernemers binnen onze mooie gemeente helpen met de overstap naar aardgasvrije warmte? Word dan participatie,- en communicatieadviseur voor onze projectaanpak aardgasvrij bij Zuidplas!

Zuidplas is een fusiegemeente die bestaat uit de dorpen Moerkapelle, Moordrecht, Nieuwerkerk aan den IJssel en Zevenhuizen. We bestaan pas 13 jaar, en net als een echte tiener groeien we hard. Dat biedt kansen: in je dagelijks werk én voor je carrière. Door onze ligging tussen Rotterdam en Gouda kun je jezelf ook aan grootstedelijke vraagstukken wagen. En de regio Midden-Holland waarin we ons bevinden, is eigenlijk een soort Nederland in het klein. Met een interessant speelveld, zowel politiek als geografisch.
Zuidplas groeit de komende jaren flink in inwoneraantal en daarmee ook in het aantal collega's in de organisatie. We staan voor uitdagende opgaven en passen onze werkwijze aan de vragen vanuit de samenleving aan. Om aan te sluiten op die ontwikkelingen is op interactieve manier een concernplan Zuidplas Groeit! en veranderplan gemaakt, inclusief een nieuwe organisatievisie voor Zuidplas. De organisatieontwikkeling heeft als stip op de horizon de hoofdopgaven: Opgavegericht, Zelforganiserend, Slagvaardig en Wendbaar en is nog in volle gang.
Als participatie/communicatieadviseur maak je deel uit van het Cluster Communicatie, HR, Juridische Zaken en Inkoop. Ook ben je onderdeel van het Team Communicatie & Participatie, dat uit 14 collega's op verschillende gebieden bestaat.
Daarnaast maak je onderdeel uit van het programmateam Duurzaamheid. Een team van 10 collega's die zich elke dag weer inzetten om Zuidplas een stukje duurzamer te maken. Je werkt met de projectleider energietransitie aan de aanpak voor aardgasvrije wijken. Daarnaast werk je nauw samen met de andere communicatie- participatieadviseurs op Duurzaamheid.

Wat ga je doen als Communicatie- en participatieadviseur aardgasvrij Zuidplas

Hoe zorg jij ervoor dat we inwoners informeren, betrekken en bewegen om duurzame keuzes te maken? Wat ga jij doen om inwoners bijvoorbeeld hun huis te laten verduurzamen of te bewegen om de overstap te maken naar aardgasvrije warmte? Zomaar een paar belangrijke vragen waar wij bij de gemeente Zuidplas mee bezig zijn.
Als participatie- en communicatieadviseur ben je verantwoordelijk voor het bepalen en uitvoeren van de participatie- en communicatiestrategie aardgasvrije wijken binnen het project Aardgasvrij Zuidplas. Het project maakt onderdeel uit van het programma Duurzaamheid. Je bent onderdeel van het Team Communicatie & Participatie waar je kunt sparren met andere participatie- en communicatieadviseurs.
Voor je dagelijks werk heb je een rol binnen het projectteam Aardgasvrij Zuidplas en het programmateam duurzaamheid waar de programmamanager, inhoudelijke beleidsambtenaren, communicatieadviseurs en ondersteuners werken aan de duurzaamheidsambities voor Zuidplas. Je belangrijkste samenwerking is met de projectleider warmtetransitie, met wie je werkt aan de aanpak om wijken van het aardgas af te halen.
Je denkt mee over een communicatie- en participatiestrategie van het project Aardgasvrij Zuidplas en maakt een plan van aanpak voor de uitvoering daarvan. Ook pak je de uitvoering van dit plan op. Je werkt bij de uitvoering soms samen met een extern (vormgevers- of advies)bureau. Je kunt begrippen als energieneutraal, energietransitie, aardgasvrij en isolatieaanpak concreet maken voor inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties in Zuidplas. Daarnaast begeleid je campagnes en organiseer je bijeenkomsten voor de diverse doelgroepen in de aardgasvrije wijken. Denk daarbij aan informatieavonden, stakeholdertafels en koplopersgroepen. Je volgt de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van participatie in Aardgasvrije buurten in Nederland en weet deze indien nodig te vertalen naar Zuidplas.
Je houdt de politieke ontwikkelingen in de raad goed bij en weet ook wat de consequenties daarvan op communicatief gebied zijn. Zo zorg je dat ook intern de communicatie rondom de aardgasvrije aanpak goed verloopt.
Je dagelijkse activiteiten bestaan uit:

 • Je verzorgt alle communicatie en participatie rond het aardgasvrij worden van de gemeente (de uitrol van de Transitievisie Warmte);
 • Zo plan je inwonersavonden, organiseer je stakeholdertafels of richt je een aardgasvrije voorbeeldwoning in;
 • Je levert input over de voortgang van de aardgasvrije aanpak voor de communicatie van het programma Duurzaamheid zoals de nieuwsbrief of de website duurzaamzuidplas.nl;
 • Je verzorgt de communicatie over het project aardgasvrij Zuidplas intern, zodat ook bestuurders en de hele organisatie op de hoogte zijn van de ontwikkelingen en veranderingen.

Wat vragen wij van jou?

 • Je hebt een HBO of WO diploma;
 • Je hebt kennis van en ervaring met overheidscommunicatie, consultatie/participatietrajecten, campagnes en gedragsveranderingstrajecten;
 • Je hebt aantoonbare ervaring of affiniteit met duurzaamheid, bij voorkeur in een overheidsorganisatie;
 • Je hebt een hands on mentaliteit: goed in plannen en organiseren, weet van aanpakken en kan een strategie ook uitvoeren;
 • Je bent zelfredzaam en stressbestendig;
 • Je kunt een Verklaring Omtrent Gedrag overleggen;
 • Ervaring met communicatie en participatie rondom duurzame warmte, zoals het opzetten van een Transitievisie Warmte (TVW) of aardgasvrije wijken is een pre.

Ons aanbod

Als je komt werken bij gemeente Zuidplas ben je verzekerd van goede primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden, namelijk:

 • Een uitdagende functie en een plezierige werkomgeving bij een groeigemeente met grote ambities;
 • Een salaris tussen de €3.558,- en de €5.247,- bruto per maand o.b.v. 36 uur (schaal 10);
 • Een Individueel Keuze Budget van 17.05% van het bruto jaarsalaris dat je helemaal naar eigen wens kan inzetten. Denk hierbij aan de mogelijkheid van het laten uitbetalen of het kopen van extra vakantiedagen;
 • Een contract van een jaar met zicht op een aanstelling voor onbepaalde tijd;
 • Een fulltime werkweek van maximaal 36 uur;
 • Hybride werkmogelijkheden en de flexibiliteit om je werktijden in te richten zoals dat bij jou past;
 • Een goede werk-privébalans en 5 weken vakantie bij een fulltime werkweek zodat je even goed tot rust kunt komen;
 • Toegang tot de Zuidplas Academie waar je tal van trainingen en cursussen kunt volgen, zodat je je kunt blijven ontwikkelen;
 • Een reiskostenvergoeding van € 0.19 per kilometer, tot 30 kilometer enkele reis. Maar als je het ons vraagt, kom je met het Openbaar Vervoer en krijg je een NS Businesscard om naar je werk te reizen;
 • Een Smartphone en Chromebook zodat je overal je werkt kunt doen. In het gemeentehuis staan elektrische fietsen voor je klaar om op werkafspraken te komen;
 • Pensioenregeling via het ABP waarbij gemeente Zuidplas 70% van jouw pensioenopbouw betaalt;
 • Een thuiswerkvergoeding van € 3,- netto per dag en voldoende faciliteiten om thuis je werkplek in te richten;
 • Maar het allerbelangrijkste; werken met gedreven en betrokken collega's die samen maatschappelijke impact willen maken voor de inwoners van gemeente Zuidplas.

Wij komen graag in contact met jou! Reageer voor 5 april.
Neem dan contact op met , , HR, JZ & Inkoop. Vragen over de sollicitatieprocedure kun je stellen aan Sandhia Sheombar, Corporate Recruiter. Beiden zijn bereikbaar via .

Word Communicatie- en participatieadviseur aardgasvrij Zuidplas bij Gemeente Zuidplas.Functie:participatieadviseur aardgasvrij
Startdatum:11-03-2024
Ervaring:Ervaren
Educatielevel:HBO
Contracttype:Tijdelijk
Salaris:3558 – 5247
Uren per week:36 – 36

Heb je interesse in deze vacature en wil je graag op deze functie solliciteren? Neem dan contact op met Gemeente Zuidplas via onbekend of onbekend. Of bezoek hun website onbekend.

Deel de vacature:

Redactie Nieuwerkerk aan den IJsselkrant

Leuk dat je een van de recent geplaatste vacatures hebt geopend via de nieuwerkerk-aan-den-ijsselkrant. Hopelijk vind je een baan die bij je past en waar je gelukkig van wordt!

 1. Vacatures Nieuwerkerk aan den IJssel
 2. Participatieadviseur Aardgasvrij Gemeente Zuidplas 11-03-2024

Bekijk ook andere vacatures